Studiogasten

 

Petra Possel | Uw gastvrouw | Journalist


“Steeds meer raak ik ervan doordrongen dat ik me in gebouwen die de menselijke maat hanteren het beste op m'n plek voel. Zo ben ik van een royaal huis steeds kleiner gaan wonen en dat staat me eigenlijk heel goed aan. Alle onzin de deur uit en behouden wat echt van waarde is. Een bibliotheek waar ik me erg thuis voel is de moderne bieb van CuraƧao ... wat een fijne plek”


Petra Possel is journalist en presentator. Ze presenteert bij de NTR al jaren de radioprogramma's Kunststof en Mangiare! (over eten & koken) op Radio 1, ze schrijft wekelijks voor NRC Handelsblad over restaurants en schreef de persoonlijke verhalenbundels Vrouw in de rouw en De troost van eten.


Nicole van Vessum | Artistiek directeur van rondreizend theaterfestival de Parade


“Een belangrijke opgave voor veel theaters, bibliotheken en musea is de veelzijdigheid van hun gebouw te vergroten, zonder hun diepgang kwijt te raken.”


Nicole van Vessum(1964) is sinds 2007 artistiek directeur van rondreizend theaterfestival de Parade dat gedurende de zomermaanden de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam bezoekt. Naast de Parade organiseerde de stichting Mobile Arts ook de Boulevard of Broken Dreams in Barcelona, Berlijn en New York. Tussen 2000 en 2006 was zij ook werkzaam bij de Parade maar dan als programmeur. Voor haar werkzaamheden bij de Parade organiseerde zij de Uitmarkt te Amsterdam (1999-2006) en was zij freelance redacteur bij ID&Dtv. Tevens is zij lid van de commissie Theater bij de Amsterdamse Kunstraad en heeft zij diverse bestuursfuncties bij onder andere festival Julidans, theatermaakster/schrijfster Marjolein van Heemstra, de Belgische choreograaf Jan Martens en jeugdgezelschap MAAS.


Francine Houben | Oprichter en creatief directeur van architectenbureau Mecanoo


“Het idee van een bibiotheek als investering in het menselijke kapitaal van de stad, dat vind ik inspirerend.”


Francine Houben is oprichter en creatief directeur van architectenbureau Mecanoo in Delft.
Ze ontwierp de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft en de Library of Birmingham. Momenteel werkt zij aan de renovatie van de New York Public Library.
Voor Houben is een bibliotheek meer dan een huis voor boeken; het zijn de ‘kathedralen van onze tijd’ waar mensen samenkomen op zoek naar kennis, ontwikkeling en ontmoeting. ”Het idee van een bibiotheek als investering in het menselijke kapitaal van de stad, dat vind ik inspirerend.”

Francine Houben was hoogleraar mobiliteitsesthetiek aan de TU Delft en doceerde aan de universiteiten van zowel Yale als Harvard. In 2015 reikte Koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan haar uit voor haar gehele oeuvre. Ook ontving ze eredoctoraten van de universiteiten van Utrecht en Mons.


Michiel Riedijk | partner Neutelings Riedijk Architecten


“We besluiten dat we liever doorgaan met bouwen in de Hollandse modder”


Michiel Riedijk (1964) studeerde aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft waar hij in 1989 zijn Master in Architectuur behaalde. In 1992 richtte hij samen met Willem Jan Neutelings het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten op. Sinds 2007 is Michiel Riedijk ook Professor Publieke Gebouwen aan de Technische Universiteit Delft.
De voorbije vierentwintig jaar heeft Neutelings Riedijk Architecten zich gevestigd als een leidend bureau, gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van complexe projecten voor publieke, commerciële en culturele gebouwen. Gerennomeerde voorbeelden zijn het MAS Museum aan de Stroom in Antwerpen, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, en Cultuurhuis ‘Rozet’ in Arnhem. Momenteel werkt het bureau aan projecten zoals het Natuurhistorisch Museum ‘Naturalis’ in Leiden, de ZIL Art Torens in Moskou en een nieuw kantoorgebouw voor de Vlaamse Overheid in Brussel.
Michiel Riedijk geeft regelmatig lezingen aan universiteiten, culturele instituten en symposia over de hele wereld. Zijn theorieën en werken over architectuur zijn internationaal erkend door mede-architecten en wetenschappers. Het werk van Neutelings Riedijk Architecten is internationaal erkend, is wereldwijd gepubliceerd en tentoongesteld en ontving diverse internationale prijzen en nominaties.