Dagvoorzitter

 

Lucas De Man | Theater- en programmamaker


“In een wereld waar technologie, robots en data het steeds meer overnemen van de mens, zijn plekken van ont-moeting levensnoodzakelijk. Ik geloof er heilig in dat een goede bibliotheek zo’n plek kan zijn.”


Biografie

Lucas De Man (1982, BE) studeerde in 2004 af in Germaanse Talen aan de KU Leuven en rondde zijn opleiding aan de Regie opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten af in 2008. In 2006 richtte hij samen met twee medestudenten INSTED op, een internationaal netwerk voor regiestudenten. Lucas De Man is binnen en buiten Stichting Nieuwe Helden werkzaam als freelance regisseur, acteur en conceptontwikkelaar. Hij presenteert verschillende culturele programma's op de televisie waaronder sinds januari 2015, Kunstuur (AVROTROS) Hij is vaak host voor grote en kleine evenementen in Nederland en België, hij geeft lezingen en is af en toe gastdocent. Van 2012 t/m 2016 kreeg Lucas de titel Stadskunstenaar van Den Bosch. Daarnaast won Lucas onder meer de Matthijs-prijs en de prijs 'Jong Theater' op Festival Theater aan Zee in Oostende, Hij werd genomineerd met SKETCH (2011) voor de Wijnberg Scenografie Award. Hij was 1 van de 3 genomineerden voor de titel EuroNederlander van het jaar 2016 en zijn solo De Man Door Europa werd gekozen als 1 van de beste 10 voorstellingen van het seizoen 2015-16 door zowel het TheaterFestival van Nederland als dat van België.

Lucas in de media

Een fragment uit Tegenlicht, de aflevering 'De Man door Europa' 
Een fragment uit de Theatervoorstelling ‘De man is lam’
Een fragment uit de serie Kwartslag ‘Lucas De Man houdt een warm pleidooi voor het Socratische niet-moeten’


Curator

 

Maarten Hajer | faculteitshoogleraar Urban Futures


“Hoe kunnen we tussen de stenen leven creëren?”


Biografie

Maarten Hajer is faculteitshoogleraar Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht sinds oktober 2015. Voor die tijd was hij onder meer hoogleraar Bestuur & Beleid aan de UvA (1998-2015) en directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL, 2008-2015). Hajer was de Chief Curator van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam in 2016. In april 2018 opent ‘Places of Hope’, een tentoonstelling/manifestatie over de (ruimtelijke) toekomst van Nederland die hij samen met Michiel van Iersel cureert. Hun motto: ‘Zin in de toekomst’

Het plenaire programma is samengesteld door Maarten. Zoals een goed gastheer betaamt, inspireert hij zijn gasten met actuele vraagstukken: wat zijn volgens hem belangrijke ontwikkelingen in het publieke domein? Hoe geef je een plek een identiteit en hoe creëer je leven tussen stenen? Om de antwoorden daarop kracht bij te zetten nodigt hij bijzondere sprekers en toont hij zijn favoriete film- en muziekfragmenten.

Maarten in de media

Een fragment van Maarten zijn presentatie tijdens de Nacht van de Leefomgeving (10 september 2014) 
Lees meer over de achtergrond van Maarten in het artikel op Agenda Stad  
Bekijk (en volg) zijn Twitteraccount  


Plenaire sprekers

 

Francine Houben | Oprichter en creatief directeur van architectenbureau Mecanoo


“Het idee van een bibiotheek als investering in het menselijke kapitaal van de stad, dat vind ik inspirerend.”


Francine Houben is oprichter en creatief directeur van architectenbureau Mecanoo in Delft.
Ze ontwierp de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft en de Library of Birmingham. Momenteel werkt zij aan de renovatie van de New York Public Library.
Voor Houben is een bibliotheek meer dan een huis voor boeken; het zijn de ‘kathedralen van onze tijd’ waar mensen samenkomen op zoek naar kennis, ontwikkeling en ontmoeting. ”Het idee van een bibiotheek als investering in het menselijke kapitaal van de stad, dat vind ik inspirerend.”

Francine Houben was hoogleraar mobiliteitsesthetiek aan de TU Delft en doceerde aan de universiteiten van zowel Yale als Harvard. In 2015 reikte Koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan haar uit voor haar gehele oeuvre. Ook ontving ze eredoctoraten van de universiteiten van Utrecht en Mons.


Nicole van Vessum | Artistiek directeur van rondreizend theaterfestival de Parade


“Een belangrijke opgave voor veel theaters, bibliotheken en musea is de veelzijdigheid van hun gebouw te vergroten, zonder hun diepgang kwijt te raken.”


Nicole van Vessum(1964) is sinds 2007 artistiek directeur van rondreizend theaterfestival de Parade dat gedurende de zomermaanden de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam bezoekt. Naast de Parade organiseerde de stichting Mobile Arts ook de Boulevard of Broken Dreams in Barcelona, Berlijn en New York. Tussen 2000 en 2006 was zij ook werkzaam bij de Parade maar dan als programmeur. Voor haar werkzaamheden bij de Parade organiseerde zij de Uitmarkt te Amsterdam (1999-2006) en was zij freelance redacteur bij ID&Dtv. Tevens is zij lid van de commissie Theater bij de Amsterdamse Kunstraad en heeft zij diverse bestuursfuncties bij onder andere festival Julidans, theatermaakster/schrijfster Marjolein van Heemstra, de Belgische choreograaf Jan Martens en jeugdgezelschap MAAS.


Michiel Riedijk | partner Neutelings Riedijk Architecten


“We besluiten dat we liever doorgaan met bouwen in de Hollandse modder”


Michiel Riedijk (1964) studeerde aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft waar hij in 1989 zijn Master in Architectuur behaalde. In 1992 richtte hij samen met Willem Jan Neutelings het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten op. Sinds 2007 is Michiel Riedijk ook Professor Publieke Gebouwen aan de Technische Universiteit Delft.
De voorbije vierentwintig jaar heeft Neutelings Riedijk Architecten zich gevestigd als een leidend bureau, gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van complexe projecten voor publieke, commerciële en culturele gebouwen. Gerennomeerde voorbeelden zijn het MAS Museum aan de Stroom in Antwerpen, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, en Cultuurhuis ‘Rozet’ in Arnhem. Momenteel werkt het bureau aan projecten zoals het Natuurhistorisch Museum ‘Naturalis’ in Leiden, de ZIL Art Torens in Moskou en een nieuw kantoorgebouw voor de Vlaamse Overheid in Brussel.
Michiel Riedijk geeft regelmatig lezingen aan universiteiten, culturele instituten en symposia over de hele wereld. Zijn theorieën en werken over architectuur zijn internationaal erkend door mede-architecten en wetenschappers. Het werk van Neutelings Riedijk Architecten is internationaal erkend, is wereldwijd gepubliceerd en tentoongesteld en ontving diverse internationale prijzen en nominaties.