Sponsoren


App

De congresapp wordt mede mogelijk gemaakt door OCLC.

Wise is het meest complete bibliotheeksysteem van nu en voor de toekomst, gebruikt door 77% van de Nederlandse openbare bibliotheken. Met Wise heeft u een betrouwbaar en compleet applicatieplatform voor de uitvoering van de werkprocessen van uw bibliotheek. Wise helpt bibliotheken veel tijd te besparen met efficiënte werkprocessen. Hierdoor blijft er meer tijd over om andere initiatieven te ontplooien.

Onze social media reporter Sem doet live verslag van het congres. Volg hem op de voet via oc.lc/nbc.

Website
https://connect.oclc.org/oclc-hka-nationale-bibliotheekcongres


Inspiratieplein

App Software is dé ICT-partner die uw innovatieve ideeën omzet in concrete producten en diensten.

Maatwerk
App levert al meer dan 20 jaar maatwerksoftware aan bibliotheken. Wij zijn de ontwikkelaars en technisch beheerders van o.a.:
• G!ds
• Open source bibliotheeksysteem KOHA school
• Cursusplatform LerenDoeJe.nu

Volledig ICT-beheer
Wij ontzorgen bibliotheken door het volledige ICT-beheer van ze over te nemen. Met veilige en efficiënte ICT-diensten:
• regulering van publieke pc’s
• printen en kopiëren met betalingen vanaf deposito
• portal printing (printen via wifi)
• digitale betaaloplossingen, waarmee een bibliotheek kan overstappen op de Cashless Library

Helpt uw bibliotheek scholen om van kinderen betere lezers te maken? En wilt u hiervoor de beste tools kunnen inzetten? Kies dan voor Aura in de schoolbibliotheek.
Waarom Aura Junior?
-Geaccrediteerd door de KB voor de Bibliotheek op school
-Geweldig hulpmiddel voor leesbevordering
- Voor PO en VO
-Best betaalbare leerlingportal
-Scholen behouden budget voor de samenwerking met uw bibliotheek
- Al 25 jaar marktleider in schoolbibliotheeksoftware
-Zeer gebruiksvriendelijk
- Volledig in de cloud
-Voortreffelijke support standaard binnen abonnement
-Ontzorging, u kunt zich richten op uw kerntaken
-Gratis conversie, door Aura Software verzorgd en begeleid
Kom langs! Wij laten u zien hoe professioneel en eenvoudig Aura Junior is.
Naast lezen en lenen is de bibliotheek ook de plek om te werken, leren en te ontdekken. Bezoekers hebben in de bibliotheek de mogelijkheid kennis en vaardigheden op te doen en te verbeteren. Wij bieden één totaaloplossing waarbij alle producten en diensten naadloos op elkaar aansluiten. De software van BeeSmart geeft u de mogelijkheid om alle transacties in uw bibliotheek zowel met de bank- als bibliotheekpas af te handelen. Wilt u ook ontzorgt worden en innovaties doorvoeren binnen uw bibliotheek? Loop langs bij onze stand en informeer naar de vele mogelijkheden.
bibliotheca is 100% gefocused op bibliotheken en biedt unieke oplossingen op het gebied van beveiliging, selfservice, sorteren, Open Library en cloudLibrary (E-book en Audio platform).
bibliotheca produkten zijn zo ontworpen dat zowel gebruikers als medewerkers een zeer gebruiksvriendelijke bediening ervaren. Met ruim 30.000 bibliotheken als klant hebben wij de kracht en mogelijkheden om “cutting-edge” technologie te ontwikkelen.
Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen is de bibliotheek voor mensen waar lezen op een ‘normale manier’ niet meer vanzelfsprekend is. De collectie van Passend Lezen bestaat uit ruim 75.000 gesproken boeken, circa 15.000 brailleboeken, 200 hoorspelen, 150 hoorcolleges en een uitgebreide kiosk met circa 125 titels van populaire kranten en tijdschriften die beluisterd en/of elektronisch gelezen kunnen worden. Speciaal voor de jeugd is er Superboek! De collectie van Superboek heeft de nieuwste titels, in diverse leesvormen en voor alle leeftijden. Nieuwsgierig geworden? Bezoek onze stand en maak kennis!
Bieb Systemen combineert kennis van bibliotheken met het vervaardigen, leveren en plaatsen van complete inrichtingen. OdV interieurarchitecten, een onafhankelijk ontwerpbureau dat al 15 jaar bibliotheken ontwerpt en realiseert, combineert kennis van bibliotheken met creativiteit en de capaciteit om de (bouwkundige) context te optimaliseren.

Voor Biblionet Groningen heeft OdV interieurarchitecten een interieurconcept ontworpen waarin de uitgangspunten van de Bibliotheek 3.0 gecombineerd worden met de Black Box. De vertaling van de ideeën is in nauwe samenwerking met Bieb Systemen gerealiseerd in de pilotvestigingen Appingedam en Veendam, waarvan de laatste één van de finalisten is van Beste Bibliotheek van Nederland 2018!
Bksy is dé boeken-deel-app van Nederland. Met Bksy verbinden we mensen door het delen verhalen. Dit doen we met onze handige en sociale mobiele app en de Bksy Spots. We werken hierin nauw samen met de lokale bibliotheek. Benieuwd hoe we dat doen? Kom langs en maak een praatje met oprichters Robbin & Peter. U krijgt gelijk een sneak preview van onze gloednieuwe app!
Samen 1 miljoen kwetsbare burgers bereiken.
De Bibliotheek als 'hulp om de hoek'

Nederland telt 2,5 miljoen kwetsbare burgers. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en vaak lage digitale vaardigheden. Bibliotheken spannen zich in om de komende jaren 1 miljoen kwetsbaren te ondersteunen om vaardiger en zelfredzamer te worden. Samen met lokale partners in het sociaal domein.

Hoe kunnen wij gezamenlijk een beweging creëren om deze mensen te bereiken? En hen helpen om hun weg te vinden in de samenleving? Wat is de rol van de Bibliotheek en hoe verhoudt die zich ten opzichte van lokale partners? We zijn benieuwd naar uw mening.

Kom naar onze stand om hierover van gedachten te wisselen. Of kom naar onze sessie ‘Hoe krijgen we iedereen mee’ om 16.15 uur in Klaslokaal 1 (School 7) waarin we de eerste stappen om een heldere positionering te bereiken toelichten en graag een aantal ideeën bij u toetsen.
Met de software van Doodle3D kunt u als bibliotheek uw bezoekers kennis laten maken met 3D tekenen en 3D printen.

Op de stand van Doodle3D tonen wij u graag onze nieuwste ontwikkelingen waaronder ons nieuwe Doodle3D Transform tekenprogramma en de Doodle3D Mini One 3D Printer.
EastBridge levert een breed pakket diensten voor bibliotheken. Aanvullend op onze selfservice en betaaloplossingen leveren wij internetregulering- en printoplossingen en cloud gebaseerde ICT diensten met een vaste prijs per werkplek. Diensten die afzonderlijk of als totaalpakket kunnen worden afgenomen.
De computer doet vreemd, het onderzoeksteam is verdwenen, handel snel om een ramp te voorkomen. Door raadsels, proefjes en puzzels op te lossen kan het mysterie worden opgelost.

Ervaar allerlei aspecten van cybersecurity in het kader van de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming per 25 mei aanstaande.

Aangeboden door de Vereniging van Openbare Bibliotheken
Ontdek je favoriete films op Filmbieb! Kom langs bij de stand en ontdek wat er op Filmbieb te zien is, met natuurlijk een lekker bakje popcorn erbij. Maar ook vertellen we je graag over de laatste ontwikkelingen op Muziekweb!
GO opleidingen is dé opleider voor bibliotheekmedewerkers. Met een uitgebreid pakket aan opleidingen en cursussen helpen wij u in de ontwikkeling naar een moderne klantgerichte informatieprofessional!
HSBIB / Dialoc ID
Twee samenwerkende leveranciers HSBIB en Dialoc ID laten op het Nationale Bibliotheekcongres in hun stand zien welke handige oplossingen zij hebben bedacht om uw ledengegevens te beschermen tegen datalekken met het oog op de nieuwe privacy wetgeving (AVG) en een nieuwe
uitleen app op de smartphone. De app is bedoeld voor leden die zelfstandig kunnen reserveren, verlengen en uitlenen zonder gebruik van de
selfservice balie. Personeel kan ook gebruik maken van de app als pop-up bibliotheek, in de bibliotheek bus of bij kleine voorzieningen.
Het nieuwste op innovatiegebied van de nieuwe bibliotheek.
Wat doen we als KB in het digitale domein voor jeugd? Dat bespreken we graag met u in de stand van www.jeugdbibliotheek.nl. Hier vindt u alles wat de Bibliotheek te bieden heeft rondom Lezen en Weten. Op dit moment is de eerste fase van de Jeugdbibliotheek live voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Later dit jaar volgen ook de overige leeftijdscategorieën. Bij alles wat we doen, betrekken we de doelgroep. De volledige site is dus in samenspraak met kinderen tot stand gekomen. Benieuwd wat u kunt met alles wat de KB doet voor de doelgroep Jeugd? Lees verder...
Op de meet & greet-stand van de Koninklijke Bibliotheek ben je van harte welkom voor een goed gesprek, diverse korte live-presentaties mét koptelefoon en bijzondere koffie van Vincent Hoenderop, ontwerper van een algoritmische koffiemachine.

Nieuwsgierig? Kom langs!

De Koninklijke Bibliotheek (KB) is de nationale bibliotheek van Nederland en vanuit de kracht van het geschreven dragen wij als netwerkorganisatie bij aan een vaardiger, creatiever en slimmer Nederland. De drie belangrijke domeinen van de KB zijn Erfgoed, Wetenschap en Openbare Bibliotheken.
De plank misgeslagen? De mist ingegaan? Misschien de volgende keer toch anders aanpakken?

Iedereen maakt in zijn of haar werk weleens een fout. Grote kans dat je na afloop dacht: "Dat pak ik de volgende keer écht anders aan." Vertel ons over je mislukking, welke lessen je eruit hebt geleerd en help anderen daarmee vooruit. Met andere woorden: Maak van je misser een masterclass.
MedioEurope is de bibliotheekleverancier met toegevoegde waarde van bibliotheekklare boeken, dvd's, cd's, strips, games. Kom naar onze stand en ontdek hoe wij uw bibliotheek innoveren met SSO, DSO en Videochannel.
Het Nationale Bibliotheekcongres 2017 was een enorm succes voor NBD Biblion. We hebben enorm veel feedback gekregen en veel bezoekers nieuwe concepten kunnen laten zien. Dit jaar gaan we laten zien hoe NBD Biblion aan de slag is gegaan met deze feedback en dat we hard bezig zijn met het verbeteren van onze dienstverlening. Op onze stand willen we je als eerste de kans geven onze verbeterde diensten en nieuwe producten te proberen. Benieuwd wat dat is? We gaan graag met je in gesprek op onze stand!
Hoe kunnen fysiek en digitaal elkaar versterken? Dit is het thema van de stand.
Op onlinebibliotheek.nl vinden klanten toegang tot e-books, luisterboeken en online cursussen. Met een Bibliotheeklidmaatschap is dit aanbod vrij toegankelijk. De online Bibliotheek kan dus een mooie aanvulling zijn op het lenen van fysieke boeken. Omgekeerd geven klanten die online cursussen volgen ook aan graag een vervolgcursus te volgen in de lokale bibliotheek...
Onlinebibliotheek.nl en jeugdbibliotheek.nl staan samen op het congres.
Onwijs Multitouch Specialists is al jarenlang een stabiele partner in het leveren en ontwikkelen van multitouch voor bibliotheken. Onwijs Multitouch Specialists ondersteunt bibliotheken onder andere bij de aanpak van laaggeletterdheid en op het gebied van educatie en cultureel erfgoed.
We zijn maatschappelijk betrokken en gaan altijd uit van de kracht van de samenleving. Wij werken voor en met maatschappelijke organisaties zoals Bibliotheken en culturele instellingen. Ook maken lokale en provinciale overheden gebruik van onze denk- en daadkracht.

Wij werken samen met Bibliotheken en culturele organisaties aan een leefbare samenleving waaraan iedereen kan meedoen.
Bibliotheken zijn allang niet meer alleen bezig met het uitlenen van boeken, maar hebben hiernaast een veel bredere functie, zoals een ontmoetingsplaats. Hier hoort een goede digitale infrastructuur bij: een stabiele en veilige internetverbinding, het eenvoudig kunnen printen, scannen en kopiëren en het aanbieden van een kopje koffie: die bezoekers gemakkelijk kunnen afrekenen met zowel de bank- als de bibliotheekpas. Bezoek de stand van BeeSmart en laat u informeren over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden op het gebied van: Telecom, Printen en SaaS- en Betaaloplossingen. Samen zorgen we voor de ultieme beleving van uw bezoekers.
Schulz Benelux ontwerpt unieke oplossingen voor bibliotheken. Wij staan voor expertise en creativiteit met een flexibel gamma van hoogwaardige producten. Het resultaat: tal van innovatieve bibliotheekinrichtingen. Ons designteam vult het bibliotheekontwerp in met hedendaags meubilair en uniek maatwerk om zo tot individuele oplossin¬gen te komen. Wij zijn uw partner van idee tot installatie van het uiteindelijke concept. Wij delen graag deze kennis en ervaring met u. Ook voor de dagelijkse werking kan u bij ons terecht In onze gekende Eurobib Direct catalogus en webshop vindt u tal van aantrekkelijke meubels en displaymogelijkheden.
Mediawijsheid begint met een visie! Zowel op scholen als in de bibliotheek. Het Slim met media visiespel geeft teams de mogelijkheid om op informele maar wel gestructureerde wijze samen een visie te vormen over mediawijsheid. En dat doen ze aan de hand van keuzes en dilemma's. Wat doe je als een klant zich negatief over de bieb uitlaat op Facebook? en Hoe ga je om met de privacy van de klanten? De versie voor het basis onderwijs is een succes en op dit congres introduceert Slim met media de bibliotheekvariant.
Smooth Publish biedt een slimme gebruiksvriendelijke Cloud oplossing om gepersonaliseerde marketing uitingen in de landelijke huisstijl voor print, web, narrowcasting en Social media te creëren, beheren en publiceren.

Ga naar SmoothPublish.nl voor alle informatie, u kunt zich hier gratis registreren voor een demo van 30 dagen
Laat je meenemen op deze bijzonder levendige theatertoer en ontdek wat ProBiblio je allemaal te bieden heeft!
Nieuwste Tracs betaalautomaat, PT 100-C, is vandaag live in de bibliotheek van Bree. Komende maand in De Nieuwe Bibliotheek van Almere.
De PT100-C is een slimme design betaalautomaat. De betaalautomaat is geschikt voor alle betalingsverrichtingen in de bibliotheek of andere afdelingen binnen de gemeente. Bezoekers kunnen zelfstandig betalen aan de mooie en veilige betaalautomaat, gekoppeld aan bibliotheek- beheersysteem en/of uw boekhoudsysteem. Alle betalingsverrichtingen worden eenvoudig en direct verwerkt. PT -100 is te bevestigen aan de muur, op een zuil of in te bouwen.
Cashless
Met PT 100-C betaalt u zonder contant geld, ofwel cashless.
VZoT biedt toegankelijkheidsadvies aan (zorg)instellingen, overheden en bedrijven. VZoT richt zich specifiek op de aspecten die van toepassing zijn voor slechtziende en blinde mensen.
Xafax presenteert het nieuwe Xafax! Van betaalleverancier naar bredere ICT dienstverlener op het gebied van betalen, printing, visuals en de slimme werkplek!

Creatieve zone

KennisCloud is de tool voor bibliotheken om het delen van kennis én het gezamenlijk creëren van kennis door personen, communities en organisaties in de regio te faciliteren en te katalyseren. Kom kennis maken met het online platform en de methodiek van de KennisCloud, en ontdek wat de KennisCloud kan betekenen voor jouw regio!
Tegenwoordig hebben we via allerlei kanalen een grote hoeveelheid aan informatie tot onze beschikking. De Bibliotheek Eindhoven heeft recent de online tool Brainy ontwikkeld die is gebaseerd op de 21e eeuwse vaardigheden. Brainy is een tool waarbij kinderen vanuit een onderzoekende houding leren om de veelheid aan informatie te ordenen, beoordelen en verwerken. Brainy is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het onderwijs en heeft als doel informatievaardigheden en mediawijsheid dagelijks te kunnen koppelen aan de lesstof.
De BiebApp is een app waarmee de gebruiker zonder lidmaatschap via zijn telefoon materialen uit de bibliotheek kan lenen en per uitlening betaald. Je kunt lenen zonder abonnement!

In de bibliotheken wordt veel gebruik gemaakt van de studieplekken door jongeren en studenten die geen lid meer zijn van de bibliotheek. Ze willen best af en toe een boek lenen maar sluiten liever geen jaarabonnement af. Voor deze doelgroep is de BiebApp ideaal. Bovendien kun je tegenwoordig alles regelen met je telefoon.

Met de BiebApp kun je met je smartphone lenen en betaal je per uitlening. Niet voor een abonnement.
Stichting DeBroekriem (community voor werkzoekenden) heeft een partnership met de Koninklijke Bibliotheken waardoor bibliotheken zich kosteloos kunnen laten certificeren om netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden te hosten.

Wil jij een nieuwe doelgroep bedienen en met deze programmering nieuwe inkomsten generen? Kom langs bij onze Volkswagen-bus!
In Amersfoort hebben we de eerste educatieve escaperoom voor schoolklassen ontwikkeld. Groep 5 PO tot de 2e klas van het VO volbrengt hierbij binnen 60 minuten een missie. Onze educatieve puzzels sluiten aan bij de leerdoelen 21st Century Skills en bevorderen tevens leesvaardigheid. Ervaar de Educatieve Escaperoom nu zelf door één van onze educatieve puzzels op te lossen. Meer informatie op www.medialabeemland.nl/escaperoom
Het Keilab is een innovatief project dat zich bezighoudt met het verbinden van vragen & kennis van bezoekers.

In de traditionele bibliotheek halen bezoekers voornamelijk kennis uit boeken, maar hoe mooi zou het zijn als zij daarnaast ook kennis uit medebezoekers kunnen halen. Daarvoor hebben wij een digitaal communicatieplatform ontwikkeld!

Het Keilab heeft zoveel mogelijkheden: bezoekers komen met elkaar in contact, kennis kan worden verbreed, publiekspeilingen kunnen laagdrempelig gehouden worden en nog zoveel meer…

Kom bij ons langs en ervaar het zelf op onze digitale communicatietafel!

#Keilab #innovatie #kennis #verbinding #BibliotheekEemland
De MAKERKAR is een compacte maakplaats op wielen voor bibliotheken, met aan boord een compleet Minifablab:
- lasersnijder met waterkoeler
- luchtfilter voor gebruik binnenshuis
- 3D-printer
- stickersnijder/plotter
- electronica
- laptops
- handgereedschap: van scharen tot soldeerstation
- materialen: hout, karton, papier, vinyl.

De MAKERKAR kan in een busje naar vestigingen worden gebracht, hij past door iedere normale deur en is binnen één minuut opgesteld.

De kar is door Bart Bakker van FabLab BeNeLux gemaakt om te laten zien hoe veel er kan in weinig ruimte.
www.makerkar.nl
Het Landelijk HR-netwerk openbare bibliotheken is ook op het Nationale Bibliotheekcongres. Bent u op het congres en wilt u collega's uit het HR-netwerk leren kennen? Ontdekken welke regionale HR-kringen er zijn of heeft u vragen of ideeën? Kom naar de 'tafel' van het landelijk HR-netwerk openbare bibliotheken op de Creatieve Zone.

Het uitbreiden van regionale HR-kringen vormt onderdeel van het Landelijk HR-netwerk openbare bibliotheken. Dit netwerk heeft als doel het versterken van de aanpak van HR-vraagstukken door meer kennisdeling en samenwerking. Ook HR-bijeenkomsten, een digitale nieuwsbrief en online community vormen belangrijke pijlers van het netwerk.
'Learning to learn has never been as important as it is today', zegt het SCP. Bibliotheekservice Fryslân en het Fries Bibliotheken Netwerk zien de bibliotheek als een onmisbare schakel in levenlang leren binnen lokale gemeenschappen. Voor deelnemers aan activiteiten willen wij echter graag mogelijk maken dat zij kunnen bewijzen dat ze geleerd hebben. Hiervoor willen we specifieke OpenBibliotheekBadges ontwikkelen die door alle geïnteresseerde bibliotheken kunnen worden uitgereikt. In onze War Room gaan we graag praktisch met bezoekers aan de slag door ter plaatse badges te ontwikkelen.


Wilt u ook uw product of dienst onder de aandacht brengen bij talloze professionals uit de bibliotheeksector? Dat kan, het Nationale Bibliotheekcongres, waarbij inspiratie opdoen en kennis uitwisselen centraal staan, belooft een programma vol bevlogen sprekers en sterk inhoudelijke sessies. 

U kunt HIER de sponsorbrochure downloaden. Neem vooral even contact op met Nienke Rahman van SPITZ congres en event over de mogelijkheden. U kunt haar bereiken op 070 360 97 94.