Deelsessies 

Hieronder vindt u informatie over de verschillende deelsessies. De kleuren corresponderen met de thema's van de dag. De sessies starten op verschillende tijden en hebben verschillende lengtes. U hoeft zich niet van te voren in te schrijven voor deze sessies, maar u stelt op de dag zelf uw programma samen. Het Inspiratieplein kunt u de gehele middag bezoeken. We hanteren op de dag het principe 'wie het eerst komt het eerst maalt'. Hou voor de zekerheid dus een alternatieve sessie in gedachten.

Favorietentool
Om u te helpen bij het samenstellen van uw persoonlijke programma, kunt u gebruik maken van de Favorietentool.U klikt op de gekleurde balk met uw muis. Alle informatie over de betreffende sessie wordt zichtbaar. Wilt u de sessie bewaren als 'favoriet', dan klikt u op het sterretje aan het einde van de gekleurde balk. Deze 'favoriet' wordt onthouden. Klik op 'Print uw favorieten' en al uw favorieten staan onder elkaar.

Liken sessies
Vindt u een sessie leuk? Laat het ons weten door deze te 'liken'. 

Blokkenschema
We hebben het totale programma opgenomen in een blokkenschema. Dit schema biedt u een overzicht met daarin opgenomen waar welke sessies plaatsvinden. Voor het blokkenschema klikt u hier.

Print uw favorieten

De bieb & de buitenwereld

Titel: Méér voor hetzelfde geld, wie wil dat niet?
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Brigitte Metz (Bibliotheek Rotterdam)
Loes Bijl (Bibliotheek Rotterdam)
Omschrijving: Tegen de stroom van het sluiten van Bibliotheken in, vaart Bibliotheek Rotterdam een nieuwe koers door op drukbezochte plekken in de stad nieuwe vestigingen te openen. In deze workshop presenteren onze nieuwe concepten. Laat je verrassen en inspireren door deze vernieuwende aanpak. Uitgangspunten zijn 'bereikbaarheid', 'toegankelijkheid' en 'flexibiliteit'. Dit bereiken we met meer Bibliotheken, meer activiteiten en - niet onbelangrijk - gelijkblijvende kosten. Wapenfeit: in 2017 zijn vijf nieuwe of gerenoveerde Bibliotheeklocaties geopend, in 2018 komen er daar nog vijf bij. Op zoek naar inspiratie? Kom naar deze sessie en luister en praat mee!
Titel: VERDIEPINGSSESSIE. Smart technology: what's going on?
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Doen
Sprekers:Astrid Feiter (Koninklijke Bibliotheek)
Martijn van Otterlo ( Universiteit van Tilburg)
Vincent Hoenderop (Setup)
Omschrijving: Wat verstaan we onder 'smart technology' en 'internet of things'? Daar gaan we naar op zoek in deze boeiende sessie, onder leiding van Martijn van Otterlo, expert op het gebied van kunstmatige intelligentie en algoritmes. Hoe kunnen we 'smart technology' inzetten in de Bibliotheek? Wat betekent het voor onze toekomst? Welke rol gaan we spelen? De Bibliotheek als vrijplaats voor het vrije woord? De Bibliotheek als bewaker van informatie en privacy? Als opvoeder en wegwijzer? Als digitale detox? En wat kunnen we met een 'slim gebouw'? Deze sessie helpt u op weg in een wereld die wellicht nu nog niet de uwe is, maar die snel de onze zal worden. Smaakt deze sessie naar meer? Volg dan ook verdiepingssessies 1 en 3 en u bent aan het eind van de dag op technologisch en strategisch gebied weer een stuk 'slimmer'!

<strong>Deze sessie wordt georganiseerd door de KB in samenwerking met de innovatieraad.</strong>
Titel: VERDIEPINGSSESSIE. Grip op technologie?
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Doen
Sprekers:Mettina Veenstra (Saxion Hogeschool)
Chris Wiersma (De Nieuwe Bibliotheek Almere)
Omschrijving: Gaat u mee op avontuur? In deze sessie werken we een aantal scenario’s uit op het gebied van 'smart technology' en data. Hoe speelt u hier als Bibliotheek op in? Wat moet u doen, maar vooral ook laten? Hoe krijg je grip op alle veranderingen die op je afkomen? Hoe maak je daarin slimme keuzes? We gaan op zoek naar antwoorden op deze vragen, onder leiding van Mettina Veensta, lector Media, Technology & Design aan hogeschool Saxion en Martijn van Otterlo, expert op het gebied van kunstmatige intelligentie en algoritmes. We sluiten deze sessie af met een oproep: welke Bibliotheekprofessionals willen dit thema met ons verder brengen? Kortom, een hands-on-sessie, met een praktische blik en handvatten voor de toekomst. Honger naar meer? Volg dan ook verdiepingssessie 1 en 2.

<strong>Deze sessie wordt georganiseerd door de KB in samenwerking met de innovatieraad.</strong>

De bieb & de buitenwereld

Titel: Belevingslunch
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:
Werkvorm:Anders
Sprekers:Wilka Blom (Bartiméus)
Roelanda van der Lee (Bartiméus)
Omschrijving: Bartiméus is een organisatie voor mensen met een visuele beperking. Wij proberen mensen met een visuele beperking zoveel mogelijk zelfstandig mee te laten draaien in de maatschappij. Tegenwoordig is toegankelijkheid een breed begrip geworden en speelt ook een belangrijke rol in de Bibliotheek. Tijdens het congres laten we u zelf beleven hoe het is om niet of nauwelijks te kunnen zien. Dit doen we door middel van een belevingslunch. Tijdens de lunch draagt u een belevingsbril waarmee u niet of nauwelijks kunt zien. Hoe is de tafel gedekt? Wie zit er naast mij? Wat hebben we voor broodjes? Wie kan mij de kaas aangeven? Welke problemen kom je tegen? Maar vooral, wat is er allemaal toch nog mogelijk als je een visuele beperking hebt? U maakt het mee.

Let op, voor deze sessie dient u zich vooraf aan te melden, dit kan via het aanmeldformulier op de website. Heeft u zich al aangemeld voor het congres? Stuur dan een mail naar registratie@spitz.nu.
Titel: School 7: succesvolle huiskamer van de stad
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Anita Ruder (KopGroep Bibliotheken)
Omschrijving: School 7 - de nieuwe Bibliotheek van Den Helder - is tijdens het vorige Nationale Bibliotheekcongres uitgeroepen tot Beste Bibliotheek van 2017. De jury liet zich daarbij inspireren door de 'lokale verankering' en de inwoners van Den Helder lieten met hun stem weten dat ze 'hun bieb' omarmden. Anita Ruder van KopGroep Bibliotheken vertelt in deze sessie hoe het huiskamerconcept in School 7 vorm heeft gekregen. Hoe bijvoorbeeld al ver voor de opening naar de buitenwereld is gecommuniceerd dat School 7 'de huiskamer van de stad' zou worden en hoe dat uitpakte. Hoe de architect een huiselijke sfeer wist te creëren waarin mensen zich écht op hun gemak voelden. Ook staan we stil bij de flow die ontstond in het nieuwe gebouw. Mensen die erbij wilden horen: als lid, bezoeker, vrijwilliger of partner. Met andere woorden: het gebouw als aanjager van de nieuwe manier van werken!
Titel: DeBroekriem.nl: Community voor en door werkzoekenden met de bieb als ontmoetingsplaats. Doe je mee?
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Trending topic
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Pieter Vermeer (Stichting DeBroekriem, hét platform voor werkzoekenden)
Kittie Boone (Bibliotheek Schiedam)
Omschrijving: Hoe kunnen we zoveel mogelijk werkzoekenden een steuntje in de rug geven? Met die ambitie richtten drie werkloze twintigers in 2012 het platform DeBroekriem op. In vijf jaar tijd is het platform uitgegroeid tot een landelijke beweging die jaarlijks zo'n duizend netwerkbijeenkomsten organiseert waar werkzoekenden samenkomen om te profiteren van elkaars ervaring en netwerk. DeBroekriem traint en coacht lokale community-managers waardoor het echt een platform voor en door werkzoekenden is. Dit doen ze zo innovatief dat ze in 2016 door VNG en het ministerie van VWS zijn uitgeroepen tot de beste vrijwilligersorganisatie van Nederland. En er ligt meer moois in het verschiet: vanaf 2018 starten tientallen Bibliotheken een samenwerking met DeBroekriem. Dankzij een partnership met de KB kunnen Bibliotheken zich nu gratis laten certificeren. Wordt jouw Bibliotheek ook actief op het gebied van Werk&Inkomen?
Titel: Applying new customer
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:
Werkvorm:
Sprekers:Nigel Spencer (The British Library) 
Omschrijving: Library services are facing a period of unprecedented change. Our own perspectives alone are no longer enough to identify what services will meet the future needs of our audiences. We need to actively engage with users and stakeholders and with staff. This talk will show how the British Library has started to apply models such as Open Innovation and Lean Startup and our experiences in doing this. It will also set out some longer term objectives particularly in relation to reading rooms and onsite services.
Titel: Van samenwerken naar samenwonen
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Jan Verschure (Bibliotheek Midden-Brabant)
Angelique de Kort (Bibliotheek Midden-Brabant)
Omschrijving: Met de verhuizing van twee van haar vestigingen zag Bibliotheek Midden-Brabant haar kans schoon. Voor de invulling van de dienstverlening en de samenwerking met nieuwe 'huisgenoten' ging men innovatief te werk. Voor beide Bibliotheken zijn vooraf de waarden bepaald die het uitgangspunt waren voor de inrichting, collectie en programmering. 'Inspiratie', 'ontmoeting' en 'verbinding' waren hierbij de sleutelwoorden.
Bibliotheek Berkel-Enschot is nu gevestigd in een volledig gerestaureerd en gemoderniseerd kloostercomplex dat is omgevormd tot een prachtig multifunctioneel centrum met de prachtige naam 'Ons Koningsoord'. Bibliotheek Oisterwijk huist tegenwoordig op de begane grond van cultuurcentrum Tiliander. Na een ingrijpende verbouwing zijn de dienstverlening van de Bibliotheek, het cultuurcentrum, de horeca en de lokale VVV zoveel mogelijk geïntegreerd. Beide bibliotheken hebben een diverse mix van samenwerkingspartners op hun locaties. In 'Ons Koningsoord' gaat het bijvoorbeeld om een cultureel centrum, een kinderdagverblijf, een stadswinkel en horeca. In Oisterwijk worden ruimte, programmering, ontvangstbalie, vrijwilligers en het interieur gedeeld met het cultuurcentrum en de VVV. Deze partners treden samen naar buiten onder de naam 'WIJ' dat staat voor: huiskamer en ontmoetingsplein van en voor alle inwoners en bezoekers van Oisterwijk. Ook inspiratie opdoen? Kom naar onze sessie!
Titel: Cubiss Community Challenge
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Trending topic
Werkvorm:Doen
Sprekers:Marjo Frenk (Cubiss)
Kirsten Sinke (Cubiss)
Boudewijn van der Lecq (Cubiss)
Omschrijving: 'Bad libraries only build collections. Good libraries build services. Great libraries build communities', aldus David Lankes, een van de grote denkers over de toekomst van de Bibliotheek. Community based denken, leren en werken; het wordt volop bezongen. Maar wat vergt dat van een organisatie en haar medewerkers? Ervaar het tijdens deze workshop. Niet door erover te praten. Maar door te doen. Deelnemers gaan aan de slag met een snelkookpan-casus rondom 'de community librarian'. We zijn in Den Helder, dus we duiken in lokale vraagstukken. Welke oplossingen zie je en welke waardes kun je toevoegen vanuit een community-benadering? En hoe ontwikkel je zo'n community eigenlijk? Deelnemers kruipen in de huid van de community librarian, maar zeker ook in de huid van de community, de buitenwereld. Studenten van de post-hbo-opleiding 'Community Librarian', ontwikkeld door Cubiss en Avans+, zijn aanwezig en geven feedback. Deelnemers gaan naar huis met nieuwe inspiratie en handvatten.
Titel: Een iconisch gebouw: lust of last?
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Victor Thissen (Bibliotheek de Boekenberg)
Olga van Reede (Bibliotheek de Boekenberg)
Omschrijving: Enkelen vonden het lelijk en misplaatst, anderen waren lyrisch en vonden het van lef getuigen. Eén ding was zeker: het gebouw 'de Boekenberg' in Spijkenisse was spraakmakend. Maar een architectonisch hoogstandje betekende nog geen bruisend Bibliotheekgebouw. En praktisch in gebruik was het ook niet altijd. We kregen steeds meer kritische blikken en sceptische opmerkingen uit de stad. En bemerkten we bij onszelf niet ook toenemend chagrijn over het gebouw? Die knop is om! We hebben enkele flinke aanpassingen 'op de berg' doorgevoerd, in overleg met de architect Winy Maas van MVRDV. Er is nu café 'Zinnig', dat we zelf beheren, net zoals de catering van de huurders en de twintig partners die structureel gebruik maken van ons pand. (Stads)marketing, digitale zichtbaarheid en ondernemerschap: het staat dagelijks op de agenda. 'De Boekenberg' als gebouw is uniek en eigenzinnig. Dat vormt geen belemmering meer. Integendeel, we gebruiken de kracht van het gebouw en dat versterkt en vernieuwt onze dienstverlening. Vijf jaar na de opening is 'de Boekenberg' nog steeds spraakmakend, nu niet meer alleen vanwege het opvallende gebouw, maar ook vanwege onze dienstverlening en programmering. En dat waarderen de inwoners van Spijkenisse steeds meer. Meer weten? Kom luisteren, kijken en meepraten!
Titel: Nieuwe Bibliotheek Deventer: levendige marktplaats
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Alice van Diepen (De Bibliotheek Deventer)
Karin Barth (De Bibliotheek Deventer)
Omschrijving: Na honderd jaar aan de Brink gewoond te hebben, is het zover: in de zomer van 2018 gaat de Bibliotheek Deventer verhuizen! Naar een prachtig nieuw gebouw op een plek met een rijke geschiedenis. De ontwerpers van BiermanHenket architecten lieten zich niet voor niets inspireren door de historie van de plek: een marktplaats in een voormalige groene enclave, midden in Hanzestad Deventer. Uitgangspunt voor het ontwerp was om de historische markt weer terug te brengen. Het aanbod op de nieuwe markt bestaat uit een uitgebalanceerde collectie boeken en tijdschriften; fysiek én digitaal, oud én nieuw. Maar net als op de markt bieden we natuurlijk meer dan één product aan. In de maakplaatsen zijn middelen beschikbaar voor creatie met hoofd en handen. We stimuleren ontmoeting en debat. Er is een huiskamerbioscoop, een theaterzaal, een stille studieruimte en onmisbaar: goede horeca. Het ontwerp van het gebouw biedt licht en transparantie, het interieur van HanrathArchitect lucht en ruimte. Onze bezoekers voelen zich er welkom en vrij om te ontdekken, leren, creëren, inspireren en participeren. Ons spannende en aantrekkelijke nieuwe gebouw is een levendige, kleurrijke marktplaats voor kennis en inspiratie. Voor iedereen.
Titel: Huis van boeken? Huis van mensen!
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Ton van Vlimmeren (De Bibliotheek Utrecht)
Omschrijving: De nieuwe centrale Bibliotheek van Utrecht krijgt een nieuw huis: het voormalig hoofdpostkantoor aan de Neude. Een iconisch gebouw dat wordt omgebouwd tot een dynamisch centrum voor leren, informeren en beleven. Voor de Bibliotheek is deze bijzondere locatie een plek waar alle diensten en activiteiten van de Bibliotheek samenkomen. In deze sessie delen we welke waarden we door deze huisvesting in de stad toevoegen en hoe je die waarden uitdraagt en vertaalt in je gebouw. Maar ook vertellen we waar je tegenaan loopt bij de verbouwing van een dergelijk monument, hoe de burgers van de stad daarbij betrokken zijn, en vooral hoe de Bibliotheek van een 'huis van boeken' in een 'huis van mensen' verandert. Bibliotheek Utrecht beleeft dat proces in een snelkookpan en deelt de smaak daarvan graag met anderen.
Titel: Design for Programmability - De Bibliotheek als Krachtkern!
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Debatteren
Sprekers:Aat Vos (Aatvos)
Roxane van Acker (Bibliotheek Zuid Kennemerland)
Bas Pietersen (The Alignment House)
Omschrijving: Nu de Bibliotheek als publieke huiskamer een duidelijke plek heeft verworven, rijst de vraag voor wie die huiskamer eigenlijk is en wat er gebeurt. Is het huidige ledenbestand toonaangevend of moeten we de deuren opengooien en de publieke huiskamer (meer) laten aansluiten op de wijk? Zo ja, hoe dan? Architect en 'creative guide' Aat Vos, bekend van zijn third places in onder andere Amsterdam en Oslo betrekt in zijn werkwijze de wijk en onderzoekt deze behoefte door de straat op te gaan. De resultaten hiervan zorgen voor nieuw beleid. De Bibliotheek kan zich bijvoorbeeld meer als 'krachtkern' manifesteren, zoals het voorbeeld van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland uit Haarlem aantoont. Aat Vos vertelt samen met Roxane van Acker, directeur Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Bas Pietersen, directeur van The Alignment House tijdens deze sessie over dit inspirerende praktijkvoorbeeld.
Titel: The Word, Reimagining the Library
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:
Werkvorm:
Sprekers:Julia Robinson (South Tyneside Council) 
Omschrijving: The Word opened in South Shields, a coastal town in the North East of England in October 2016, developed to kick start the regeneration of the town. Since opening The Word has won numerous architecture and design awards, and the Library has seen dramatic increases in both membership and book issues.
Julia will talk about the decision which were made during the design process, the unique features of the building and it’s success since opening.
Titel: 'It’s more fun to be a pirate than to join the navy'
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Doen
Sprekers:Joyce Sternheim (Ministerie van Verbeelding)
Rob Bruijnzeels (Ministerie van Verbeelding)
Jan David Hanrath (Ministerie van Verbeelding)
Marien Brand (Ministerie van Verbeelding)
Omschrijving: 'It’s more fun to be a pirate than to join the navy.' Best gewaagd om deze uitspraak van Steve Jobs in marinestad Den Helder te citeren. Toch doen we het, want het drukt perfect uit waar wij als Ministerie van Verbeelding voor staan. Om in stijl te blijven: wij helpen Bibliotheken om het over een andere boeg te gooien. Waarom? Omdat we vinden dat Bibliotheken een veel actievere rol in de lokale gemeenschap kunnen vervullen: als inspirator en gangmaker van kenniscreatie en sociale interactie. Dat vraagt niet alleen om een nieuwe strategie en werkwijze, maar ook om een stimulerende omgeving waarin mensen elkaar kunnen treffen en waarin ze actief worden uitgedaagd om kennis en inzicht te delen en te verwerven. Niet te vergeten heb je een ijzersterk verhaal nodig voor ‘de buitenwereld’, waaruit blijkt wat je drijfveren zijn en wat die betekenen voor je programmering, samenwerking met anderen, het gebouw en je inrichting. Om al die aspecten succesvol uit te werken, is het 'alle hens aan dek'. Daarom bestaat ons collectief naast bibliothecarissen ook uit architecten, designers en programmeurs. We vertellen je graag over onze multidisciplinaire aanpak.
Titel: De Lonkende Leestafel Show
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Doen
Sprekers:Alek Dabrowski (ProBiblio)
Karen Bertrams (ProBiblio)
Monique Kromhout (Bibliotheek Katwijk)
Meliza de Vries (Bibliotheek Haarlemmermeer )
Monique Verweijmeren (ProBiblio)
Omschrijving: Welkom bij de Lonkende Leestafel Show! Twee spreekstalmeesters van Probiblio nemen u mee in de bonte wereld van het lezen en het bereiken van wel heel verschillende soorten publiek: van rokende mannen uit de scheepvaartbranche tot bellenblazende kleuters en ict'ers in een heldenpak. In een theatrale setting lonken tien leesverleiders (bibliothecarissen) naar hun meest inspirerende voorbeelden. Het publiek maakt kennis met diverse stijlen en vormen van het verbinden van mensen op thema. In de show komen de leesverleiders één voor één tot leven en maken we kennis met hun verhaal in de vorm van een interview, een performance, een dansje of een spannend voorleesverhaal. Het publiek wordt uitgedaagd om mee te doen. En wie weet valt u in de prijzen…
U keert in elk geval huiswaarts met nieuwe manieren van publieksbereik. En wordt u als publiek door deze show ook echt verleid en geraakt? Maak het mee!
Titel: Hoe krijgen we iedereen mee?
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Doen
Sprekers:Maaike Toonen (Koninklijke Bibliotheek)
Marjolein Doets (Matters Most)
Omschrijving: Hoe kunnen we één miljoen kwetsbare burgers bereiken en hen motiveren om aan hun basisvaardigheden te werken? Dat begint met een heldere positionering van de Bibliotheek in het sociaal domein. Wat is de rol van de Bibliotheek en hoe verhoudt die zich ten opzichte van lokale partners? Kom naar onze sessie waarin we de eerste stappen om deze positionering te bereiken toelichten en graag bij u toetsen. Zijn we met deze aanpak op de goede weg?
Titel: Daarom duurzaam!
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Yvette Watson ()
Omschrijving: Klimaatverandering is aan de orde van de dag. Organisaties hebben als geen ander invloed op de CO2-uitstoot en het grondstoffengebruik in Nederland. Want hoe mooi is het om te zoeken naar duurzame oplossingen in je gebouw? Hoe kun je met je Bibliotheekgebouw bijdragen aan de energietransitie? En welke kansen liggen er voor de circulaire economie? Wat betekent dit voor de maatschappelijke relevantie en de invloed op de directe omgeving van Bibliotheken?
Yvette Watson (KB en PHI factor) neemt je op inspirerende wijze mee hoe een Bibliotheekgebouw een sterke impuls kan geven aan de circulaire economie.
Titel: Community (super)powered networks
Thema: De bieb & de buitenwereld
Type sessie:
Werkvorm:
Sprekers:David Fletcher (Wimbletech CIC) 
Omschrijving: Sharing the Wimbletech CIC story i.e.: from £0 to £250,000 sustainable income public libraries and hundreds of new events, for thousands of new visitor (experiences) all within local libraries… with no extra library resource requirement #thepoweriswthenetwork

Bits in de bieb

Titel: GEZOCHT: (DIGI)HELDEN MÉT ZONDER CAPE!
Thema: Bits in de bieb
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Doen
Sprekers:Stephanie de Kruif (ProBiblio/JBN)
Frederik Theuwis (Cubiss)
Omschrijving: Hoe verbind je de fysieke Bibliotheek aan de digitale Bibliotheek? Dat vraagstuk speelt natuurlijk al langer in de sector en aan wie kun je dat nu beter vragen dan aan de echte experts zelf, de digitale helden van deze tijd: jongeren van 12 tot 18 jaar. Wat weet jij eigenlijk van deze doelgroep? Ken jij de ideeën zij hebben over de digitale mogelijkheden in de Bibliotheek? Wat moet er absoluut in hun Bibliotheek te vinden zijn? Wat zou hen verrassen? Aan de hand van een game presenteren we drie inspirerende praktijkvoorbeelden. Ontdek met ons de wereld van games, wearables, robotica en meer. Maar we dromen ook verder: samen met jullie verbinden we deze praktijkvoorbeelden aan nieuwe ideeën over de mogelijkheden van de fysieke en digitale Bibliotheek.
Titel: Digitectuur: hoe doe je dat?
Thema: Bits in de bieb
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Doen
Sprekers:Alex Talsma (Digitectuur)
Jacinta Krimp (KopGroep Bibliotheken)
Omschrijving: In deze interactieve sessie nemen digitaal strateeg Alex Talsma (initiatiefnemer digitectuur) en directeur/bestuurder Jacinta Krimp (KopGroep Bibliotheken) u mee in de digitectuurvisie en de toepassing ervan in het prijswinnende gebouw, School 7. Alex Talsma vertelt over wat de digitectuurmethodiek inhoudt en hoe die structuur aanbrengt in zaken als narrowcasting, digitale signage, website, social media, audiovisuele middelen, experience technologie, touchtables en content management. Maar let op: dit verhaal gaat niet zozeer over technologie, maar over de mensen en het gebouw waarin zij samenkomen.
Jacinta Krimp geeft een bevlogen kijkje in de KopGroep-keuken en vertelt over hoe digitectuur heeft bijgedragen aan het huidige succes. We vertellen u een eerlijk verhaal over de zoektocht van strategie naar structuur. Aan de hand van een interactieve digitale oefening kunt u vervolgens zelf aan de slag met het toepassen van digitectuur voor uw eigen organisatie. Inspiratie en educatie gegarandeerd!
Titel: Digitale transformatie van de bibliotheek
Thema: Bits in de bieb
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Marco Derksen (Upstream)
Omschrijving: Dat de wereld is veranderd door de komst van digitale media is inmiddels wel duidelijk. Digitale media hebben de laatste jaren gezorgd voor een enorme verschuiving in de manier waarop mensen informatie zoeken, nieuws ontvangen en met elkaar communiceren. Toch hebben organisaties zich de afgelopen decennia vooral gericht op het digitaliseren van bestaande processen en middelen. Vaak om kosten te reduceren en de klant sneller te bedienen. Echter, digitale media hebben ervoor gezorgd dat grenzen tussen werk en privé, tussen afdelingen onderling en tussen organisaties en hun omgeving vervagen. Dat vraagt om een heel andere manier van organiseren en in veelvoorkomende gevallen zelfs van een hele andere dienstverlening. In deze sessie kijkt strategisch adviseur digitale transformatie Marco Derksen naar de wereld van digitale transformatie en schetst hij wat dit zou kunnen betekenen voor de Bibliotheek van de toekomst.
Titel: KennisCloud: Samen werken aan een mooiere toekomst
Thema: Bits in de bieb
Type sessie:Trending topic
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Jantien Borsboom (Bibliotheek Midden Brabant)
Yavanne van Tiggelen (Bibliotheek Utrecht)
()
Omschrijving: De Bibliotheek verandert van informatiemakelaar naar kennismakelaar. Om kennismakelaar te worden, moeten we nieuwe kennisbronnen aan ons zien te binden. Maar waar vinden we die? Veel kennis in de regio bevindt zich immers in de hoofden van de inwoners; bij individuen, community's of organisaties. Om deze kennis te delen, moeten we mensen aan de Bibliotheek én aan elkaar verbinden. Hiervoor ontwikkelden wij de KennisCloud: een sociaal netwerk gebaseerd op kennis. Het is zowel een netwerk als een online platform en een methodiek. De KennisCloud ontstaat rondom thema's leven die in de regio. Community's vinden elkaar online en discussiëren over actuele, maatschappelijk relevante thema's. Ze worden hierbij ondersteund door de Community Librarian, die verschillende thema's en discussies aan elkaar koppelt, collectie toevoegt en de KennisCloud-gebruikers ondersteunt bij het organiseren van fysieke bijeenkomsten. De Bibliotheek is dé plek waar deze bijeenkomsten kunnen plaatsvinden. Tijdens deze sessie maak je kennis met het gloednieuwe KennisCloud-platform en gaan we in gesprek over wat de KennisCloud voor jouw regio kan betekenen.
Titel: Digitale geletterdheid? Wij zijn expert!
Thema: Bits in de bieb
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Doen
Sprekers:Erik Reuvers (ProBiblio)
Ruud Brok (Probiblio)
Elja Franken (Bibliotheek De Groene Venen)
Omschrijving: Hoe leer je leerlingen in het primair onderwijs werken aan hun 21e eeuwse vaardigheden? Leerkrachten kunnen hierbij best wat hulp gebruiken. Onze inzet: profileer de Bibliotheek als expert op het gebied van digitale geletterdheid door gebruik te maken van 'Out-of-the-Box'. Deze leskisten bevatten een kant-en-klaar-concept dat bestaat uit lesbrieven en (digitale) leermiddelen rondom verschillende 21e eeuwse thema’s. Natuurlijk zijn er voor de Bibliotheekmedewerker speciale trainingen ontwikkeld om dit op enthousiaste wijze over te brengen op de kinderen. In samenwerking met de Bibliotheek De Groene Venen, Bibliotheek Oostland en Bibliotheek Krimpenerwaard ontwikkelde ProBiblio twee aantrekkelijke lesbrieven: 'het ontwerpen van games' en 'het programmeren van robots'. Deze worden momenteel getest in verschillende klassen en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Zowel leerlingen als leerkrachten reageren zeer positief op de lessen. Dit jaar wordt het aanbod van 'Out-of-the-Box' onder andere aangevuld met goedlopende programma's vanuit andere Bibliotheken zoals 'Programmeren met Lego', 'Fake news' en 'Virtual Reality'.
Titel: Manchester’s Library Renewal Programme
Thema: Bits in de bieb
Type sessie:
Werkvorm:
Sprekers:Neil MacInnes (Society of Chief Librarians (SCL)/ Manchester City Council ) 
Omschrijving: The City Library Strategy has developed a modern, quality, sustainable, and efficient library offer with a focus on co-location, digital and community engagement. Manchester’s libraries have seen a significant transformation over the last ten years, with considerable investment in library buildings through an ambitious programme of, modernisation, replacement and refurbishment, resulting in 80% of the library network now being significantly improved.
Titel: Almere innoveert!
Thema: Bits in de bieb
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Adham Laamraoui (De nieuwe bibliotheek)
Sven Kraaijenbrink (De nieuwe bibliotheek)
Sabine van Stek (De nieuwe bibliotheek)
Omschrijving: Het is niet verbazingwekkend dat in de stad die voortdurend in beweging is, innoveren voorop staat. In deze presentatie neemt de nieuwe Bibliotheek in Almere u mee naar hun nieuwste projecten. Zo is er ZEPservice, een online dienst die toegang biedt tot talloze waardevolle bronnen, geselecteerd door bibliothecarissen. Niet meer eindeloos op internet zoeken naar geschikte bronnen, maar deze aangereikt krijgen door mensen die er verstand van hebben, op een moment dat je zelf bepaalt. ZEPservice is een initiatief van de nieuwe bibliotheek Almere en Plusbibliotheek Flevoland en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met LexisNexis. Vers van de pers is 'READ', het nieuwe 'biebmerk' voor jongeren. In deze lifestyle community kunnen jongeren lezen, leven en delen in de Bibliotheek. Meer weten over al onze innovaties zoals ook biebcoins, Biblyo en BOEKIE? Kom dan naar onze presentatie!
Titel: Medialab SETUP: maakonderwijs 2.0
Thema: Bits in de bieb
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Doen
Sprekers:Andrea Rhodenborgh (SETUP)
Frank-Jan van Lunteren (SETUP)
Floris Koster (SETUP)
Omschrijving: In steeds meer Bibliotheken speelt het zogenaamde 'maakonderwijs' (Maker Education) een belangrijke rol, bijvoorbeeld in de vorm van makerspaces. Maakonderwijs gaat uit van leren door te maken. Vaak jonge bezoekers houden zich bijvoorbeeld bezig met 3D-printers en het programmeren van robots: de technologische mogelijkheden zijn eindeloos. Op zich een goede ontwikkeling, maar door alleen iets te proberen ben je er nog niet. Technologie beïnvloedt bijna alle facetten van ons dagelijks leven. Veel van onze apparaten werken bijvoorbeeld op basis van data en profiling, waarmee algoritmen beslissingen voor ons maken. Toch weten maar weinig mensen hoe dit werkt. Ook vergeten we soms kritische vragen te blijven stellen. Medialab SETUP begeeft zich op het snijvlak van cultuur en technologie en ontwikkelt laagdrempelige workshops om dit soort vragen te integreren in het huidige 'maakonderwijs'. Hierbij kijken we niet alleen naar het maken van nieuwe technologie, maar verleiden we deelnemers ook tot kritisch denken. Duizelt het je? Geen zorgen! In deze sessie gaan we hiermee aan de slag. Ontdek wat een apparaat met jouw postcode kan doen, leer tekenen als een algoritme en maak kennis met spelvormen die onderwerpen als dataprofiling voor iedereen begrijpelijk maken.
Titel: Infoplein Dalfsen werkt!
Thema: Bits in de bieb
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Debatteren
Sprekers:Bart van Bergen (Rijnbrink)
Jackeline Mekkes (De Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen)
Anke Bruggeman (De Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen)
Jan Uitslag (Gemeente Dalfsen-Nieuwleusen)
Wout Noorman (Saam Welzijn)
Omschrijving: Dat er in de Bibliotheek met verschillende partners wordt samengewerkt, is vandaag de dag een vertrouwd gegeven. In Dalfsen hebben ze wel een heel bijzondere partner in hun Bibliotheek: de welzijnsorganisatie Saam Welzijn. In drie vestigingen zijn fysieke infopleinen ingericht waar de inwoners van Dalfsen terecht kunnen voor ondersteuning op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Naast deze fysieke infopleinen ontwikkelen ze in Dalfsen nu ook een digitaal infoplein om de professionele en vrijwillige medewerkers van de infopleinen te ondersteunen. In zo'n samenwerkingsproces is eigenaarschap cruciaal: wie is waarvoor verantwoordelijk, wie voert uit, wie mag invloed uitoefenen op de ontwikkeling en wie moet er enkel geïnformeerd worden? De Bibliotheek organiseert de infopleinen, samen met de specialisten van de welzijnsorganisatie. Maar wie stuurt zo'n samenwerking aan? Wat is de rol van de gemeente, de welzijnsorganisatie en de Bibliotheek? En dan hebben we het nog niet over de stem van de burger. In dit debat gaan we in op deze vragen. Praat u mee?
Titel: 'Hans, dit boek is wat voor jou!'
Thema: Bits in de bieb
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Robin Verleisdonk (Bibliotheek Eindhoven)
Daan Meulendijks (Bibliotheek Eindhoven)
Omschrijving: Expeditie Anton - het innovatieteam van de Bibliotheek Eindhoven - kwam er in zijn zoektocht achter dat mensen steeds meer keuzestress ervaren bij bijvoorbeeld de aankoop van een auto of het kiezen vaan een voorstelling. Personalisatie is vaak de uitkomst. Zo zijn er wereldwijd voorbeelden te zien van gepersonaliseerde content op basis van gebruikersdata. Of dit nu de aankoop van een nieuwe wasmachine betreft of een net verschenen serie op Netflix. Hier liggen kansen voor de Bibliotheeksector! De grote hoeveelheid uitleengegevens die we tot onze beschikking hebben, bieden ons enorm veel mogelijkheden in onze dienstverlening naar de bezoeker. Expeditie Anton is actief op zoek gegaan naar de mogelijkheden van big data en dit resulteerde in een applicatie die mensen voorziet van een persoonlijk boekadvies. Het 'Digitaal Boekadvies' voorziet de Bibliotheekbezoeker van persoonlijke boeksuggesties op basis van big data. De gebruiker scant de ISBN-code van een boek dat naar meer smaakt of voert handmatig zijn of haar favoriete titel/auteur in. Op basis van deze invoer ontvangt men volgens het 'anderen lazen ook'-principe suggesties voor andere boeken.

Bezoekers in de bieb

Titel: Samen Stadkamer
Thema: Bezoekers in de bieb
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Astrid Vrolijk-de Mooij (Stadkamer)
Marianne Elsjan of Wipper (Stadkamer)
Geert van der Wal (Stadkamer)
Omschrijving: Het verzamelgebouw in Zwolle waarin ook de Bibliotheek gehuisvest is, heet niet voor niets Stadkamer. Een huiselijke plek waar alles kan, maar niets hoeft. Stadkamer zorgt ervoor dat elke Zwollenaar zich op het gebied van cultuur, media en taal kan ontwikkelen en een plek heeft om elkaar te ontmoeten. Wij bieden een inspirerende omgeving waarin de bewoners van de stad en omstreken terecht kunnen om te lezen, lenen, werken en studeren, maar ook om deel te nemen aan culturele en maatschappelijke activiteiten. In de zoektocht naar een ander verdienmodel ontdekten we dat de focus vooral moet liggen in het creëren van een zo groot mogelijke maatschappelijke waarde. Hoe we dat doen? Door op een vernieuwende manier te programmeren, door te faciliteren en (structurele) partnerschappen aan te gaan. Hierdoor ontstaat een divers aanbod op het gebied van onder andere basisvaardigheden, cultuur, een leven lang leren en nieuwe technologische ontwikkelingen. Benieuwd naar het effect en welke nieuwe relaties we zijn aangegaan? Weten wat dit voor medewerkers en het (politieke) draagvlak betekent? Kom dan naar deze inspirerende Talk!

Titel: Storyhouse: a fully integrated library, theatre and cinema
Thema: Bezoekers in de bieb
Type sessie:
Werkvorm:
Sprekers:Alex Clifton (Storyhouse) 
Omschrijving: This session will discuss how we designed both the public building and the universal service which makes Storyhouse. Storyhouse is a fully-integrated storytelling centre, with two theatres, a library and a cinema. This is a model for combined cultural delivery and offers a blueprint for library innovation.
Titel: Kwispellezen: honden toegelaten
Thema: Bezoekers in de bieb
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Marijke Fackeldey (Bibliotheek Midden-Brabant)
Jessica van den Hurk (Stichting Hulphond Nederland)
Renate van der Heijden (Stichting Hulphond Nederland)
Omschrijving: Een comfortabele voorleeshoek met grote kussens met kinderen en een voorleesbegeleider, ouders eromheen. Een vertrouwd beeld. Maar in Bibliotheek Midden-Brabant is er nog iemand aanwezig: een hond! Die hoort erbij in een huiskamer, is de gedachte. De hond luistert naar de verhalen die de kinderen hem voorlezen. Mooi gegeven: een hond geeft geen commentaar, wat de druk om te presteren verlaagt en kinderen meer ontspannen zijn. Bovendien worden de kinderen een soort leerkracht voor de hond. Zij kunnen immers iets wat de hond niet kan, lezen! Voorlezen aan een hond vergroot hun zelfvertrouwen en de motivatie om te lezen, met als gevolg dat de leesvaardigheid toeneemt. Om de effectiviteit van zogenaamde 'Kwispellezen' zo groot mogelijk te maken, bestudeerde Bibliotheek Midden-Brabant buitenlandse voorbeelden en verzamelde best practices. 'Kwispellezen' is een unieke samenwerking met Stichting Hulphond Nederland, die hiervoor een speciaal getrainde hond inzet.
Titel: Bibliotheek 3.0: ontmoet, leer en ontdek!
Thema: Bezoekers in de bieb
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Ilona Ebels (Biblionet Groningen)
Peter Doorn (Biblionet Groningen)
Tine Noorda (Biblionet Groningen)
Omschrijving: Laat je verrassen door het allernieuwste 3.0 Bibliotheekconcept: de Bibliotheek van ontmoeten, leren en ontdekken. Het nieuwe concept is ontwikkeld in samenwerking met Rijnbrink en de 3.0 Community of Practice van de SPN. We kunnen alvast verklappen dat het ontmoetingsplein centraal staat. Dit is het vertrekpunt voor activiteiten, persoonlijke ontwikkeling én een kop koffie. Bovendien heb je vanaf hier toegang tot alle omliggende werelden en het bijbehorende assortiment (boeken, tijdschriften en meer). Maak kennis met de Fabriek met eLAB, de Speelplaats en het Taalhuis. Dankzij onze 360 graden tour kan iedereen vanuit zijn congresstoel even meekijken in onze twee Bibliotheekvestigingen in Veendam en Appingedam waar 3.0 al zichtbaar is.
Titel: Rondleiding door de Beste Bibliotheek van Nederland
Thema: Bezoekers in de bieb
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Doen
Sprekers:Anita Ruder (KopGroep Bibliotheken)
Omschrijving: Dit is uw kans: een rondleiding door School 7, de Beste Bibliotheek van Nederland 2017! Het karakteristieke pand is in 1905 als lagere school gebouwd en na jarenlange leegstand is het in 2014/2015 verbouwd tot moderne bibliotheek. Architect Evelien van Veen heeft niet alleen de gevel, maar ook de structuur van de klaslokalen en de traditionele gangen behouden. Haar ontwerp heeft veel oog voor detail en respect voor het oude gebouw.
De collectie staat in het nieuwe deel, dat de oude school op een harmonieuze manier omarmt. Op iedere verdieping is de samenhang tussen de nieuwbouw en het historische deel te zien en overal zijn doorkijkjes naar andere etages. Een prachtig voorbeeld van hoe een historisch gebouw kan worden hergebruikt.
Titel: Rondleiding door de Beste Bibliotheek van Nederland
Thema: Bezoekers in de bieb
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Doen
Sprekers:Anita Ruder (KopGroep Bibliotheken)
Marcel van Veer (KopGroep Bibliotheken)
Omschrijving: Dit is uw kans: een rondleiding door School 7, de Beste Bibliotheek van Nederland 2017! Het karakteristieke pand is in 1905 als lagere school gebouwd en na jarenlange leegstand is het in 2014/2015 verbouwd tot moderne bibliotheek. Architect Evelien van Veen heeft niet alleen de gevel, maar ook de structuur van de klaslokalen en de traditionele gangen behouden. Haar ontwerp heeft veel oog voor detail en respect voor het oude gebouw.
De collectie staat in het nieuwe deel, dat de oude school op een harmonieuze manier omarmt. Op iedere verdieping is de samenhang tussen de nieuwbouw en het historische deel te zien en overal zijn doorkijkjes naar andere etages. Een prachtig voorbeeld van hoe een historisch gebouw kan worden hergebruikt.
Titel: De bieb in de bios
Thema: Bezoekers in de bieb
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Anders
Sprekers:Marileen van Wijnen (ZB| Bibliotheek Vlissingen)
Ron Lubbersen (ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland)
Esther van den Bosch (ZB| Planbureau en Bibliotheke van Zeeland)
Omschrijving: 'Laten we van de nood een deugd maken', dachten ze in Vlissingen. Door forse bezuinigingen op cultuur moest de ZB | Bibliotheek Vlissingen noodgedwongen op zoek naar goedkopere huisvesting. Men vond een prachtige en uitnodigende plek in het bestaande bioscoopcomplex. Door zich hier te huisvesten is een organische samenwerking ontstaan met de andere bewoners van het pand en is de Bibliotheek nu vaker dan ooit geopend: elke dag van 10.00 - 22.00 uur.
Klanten roemen de nieuwe Bibliotheek om het knusse karakter; je kijkt er je ogen uit. In ieder hoekje is wat te zien en vooral te beleven: van de spannende Griezelbus tot de werkkamer van Michiel de Ruyter. Dat de stad een samenbindend gebouw goed kon gebruiken, blijkt wel uit het feit dat elke Vlissinger zich welkom voelt in deze 'beleefbieb'.
En het blijft niet alleen bij lovende woorden, het uit zich ook in de cijfers. Ondanks de inkrimping van de collectie, is het aantal uitleningen amper gedaald en neemt het aantal nieuwe leden toe. In deze workshop vertellen we aan de hand van cultural paintings - een interactief theaterproject over hoe je inspeelt op de specifieke behoeftes van de stad - het verhaal van onze Bibliotheek.
Titel: Welkom thuis, studenten!
Thema: Bezoekers in de bieb
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Ineke van der Kramer (Erasmus Universiteit, Universiteitsbibliotheek)
Omschrijving: Afgelopen zomer heropende de bibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam haar deuren. Het gebouw uit 1968 is geheel gerenoveerd: eigenlijk zijn alleen de muren blijven staan, daarbinnen is alles vernieuwd. En dat was nodig ook. Sinds de opkomst van internet is het concept 'bibliotheek' problematisch: gebouw en informatie hangen niet meer logisch samen. Toch is het drukker in de bieb dan ooit. De UB is de ontmoetingsplek voor studenten: hun thuis. We laten zien hoe de student centraal stond in alle fasen van de renovatie: van het eerste ontwerp tot de opening tot aan de feedback op het resultaat. Hoe zorg je dat je de bezoekersstromen aankunt? Wat vraagt dit van je medewerkers? Juist nu alles digitaal beschikbaar komt, is de behoefte aan een fysieke plek groter dan ooit. De UB staat weer in het hart van de Campus.
Titel: Rondleiding door de Beste Bibliotheek van Nederland
Thema: Bezoekers in de bieb
Type sessie:Praktijkvoorbeeld
Werkvorm:Doen
Sprekers:Anita Ruder (KopGroep Bibliotheken)
Marcel van de Veer (KopGroep Bibliotheken)
Omschrijving: Dit is uw kans: een rondleiding door School 7, de Beste Bibliotheek van Nederland 2017! Het karakteristieke pand is in 1905 als lagere school gebouwd en na jarenlange leegstand is het in 2014/2015 verbouwd tot moderne bibliotheek. Architect Evelien van Veen heeft niet alleen de gevel, maar ook de structuur van de klaslokalen en de traditionele gangen behouden. Haar ontwerp heeft veel oog voor detail en respect voor het oude gebouw.
De collectie staat in het nieuwe deel, dat de oude school op een harmonieuze manier omarmt. Op iedere verdieping is de samenhang tussen de nieuwbouw en het historische deel te zien en overal zijn doorkijkjes naar andere etages. Een prachtig voorbeeld van hoe een historisch gebouw kan worden hergebruikt.
Titel: Nudge your bieb met visie!
Thema: Bezoekers in de bieb
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Monique Willemse (MOMOKO )
Omschrijving: Visieontwikkelaar Monique Willemse van Momoko ontwikkelt gastvrijheid-, eet-, & ervaringsconcepten die zijn geïmplementeerd in het publieke domein, o.a. voor patiënten, bezoekers en medewerkers in vele Nederlandse ziekenhuizen, reizigers in stationsgebieden en voor winkelend publiek. Ze doet uit de doeken hoe zij visieontwikkelingsopdrachten aanvliegt. U krijgt een kijkje in de keuken van een visie- & conceptontwikkeling en u mag zelf meekoken.
Zij denkt in momenten in plaats van in processen. Zij creëert samen met haar opdrachtgevers ervaringen in plaats van een aanbod aan producten en diensten. Ze helpt organisaties hun gasten te verrassen en verleiden. Welke mogelijkheden ziet zij om in bibliotheken bijzondere momenten te creëren die potentiële leden aantrekken of waardoor bestaande bezoekers bij u tijd komen doorbrengen? Hoe kunt u op de huidige beeldcultuur inspelen om bestaande en nieuwe bezoekers te inspireren en (ver)binden? Hoe 'nudge' je jouw bieb op aantrekkelijke wijze? Monique Willemse spreekt niet, zij inspireert. Vanuit het oogpunt van biebgebruikers maakt zij de geesten los om frisse perspectieven te omarmen.
Titel: De Bieb als Vindplek voor Talent
Thema: Bezoekers in de bieb
Type sessie:Inspiratiesessie
Werkvorm:Luisteren
Sprekers:Bianca Bernecker (De Vindplek)
Omschrijving: Droom eens mee: de Bibliotheek als 'vindplek' waar je als werkzoekende jouw talenten kunt ontdekken, ontwikkelen en etaleren. Waar de vraag naar en aanbod van talent samenkomt. Werkzoekenden kunnen zo vol vertrouwen en veerkracht versneld de weg vinden naar werk en nieuwe mogelijkheden. Het basisidee van de Bibliotheek als 'vindplek' gaat uit van de overtuiging dat iedereen een talent heeft dat waardevol is voor de maatschappij. Alleen moeten we dit soms nog ontdekken en moeten anderen het weten te vinden. De laagdrempeligheid en het vertrouwelijke karakter van de Bibliotheek draagt bij aan een inclusieve samenleving. Want is het niet de kracht van de Bibliotheek dat mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen ontmoeten, projectmatig samen kunnen werken en elkaar kunnen verrijken met hun netwerk, kennis en ervaring?
Hoe zou deze Bibliotheek eruit kunnen zien? Wie zijn mogelijke partners? Hoe pak je dit aan? In deze sessie delen we onze ervaringen met onder andere de gemeente Den Haag waar werkzoekenden samen ontdekken welke inrichting van de Bibliotheek bijdraagt aan het ontwikkelen en etaleren van talent.

Studiogesprekken

Titel: Studiogesprek met Francine Houben, Oprichter en creatief directeur van architectenbureau Mecanoo
Thema: Studiogesprekken
Omschrijving: In de welbekende studiogesprekken gaat radio- en televisiemaker Petra Possel op zoek naar persoonlijke drijfveren, visie en motivatie van een aantal bijzondere gasten.

Francine Houben is oprichter en creatief directeur van architectenbureau Mecanoo in Delft.
Ze ontwierp de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft en de Library of Birmingham. Momenteel werkt zij aan de renovatie van de New York Public Library.
Voor Houben is een bibliotheek meer dan een huis voor boeken; het zijn de ‘kathedralen van onze tijd’ waar mensen samenkomen op zoek naar kennis, ontwikkeling en ontmoeting. ”Het idee van een bibiotheek als investering in het menselijke kapitaal van de stad, dat vind ik inspirerend.”

Francine Houben was hoogleraar mobiliteitsesthetiek aan de TU Delft en doceerde aan de universiteiten van zowel Yale als Harvard. In 2015 reikte Koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan haar uit voor haar gehele oeuvre. Ook ontving ze eredoctoraten van de universiteiten van Utrecht en Mons.
Titel: Studiogesprek met Michiel Riedijk, partner Neutelings Riedijk Architecten
Thema: Studiogesprekken
Omschrijving: In de welbekende studiogesprekken gaat radio- en televisiemaker Petra Possel op zoek naar persoonlijke drijfveren, visie en motivatie van een aantal bijzondere gasten.

Michiel Riedijk (1964) studeerde aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft waar hij in 1989 zijn Master in Architectuur behaalde. In 1992 richtte hij samen met Willem Jan Neutelings het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten op. Sinds 2007 is Michiel Riedijk ook Professor Publieke Gebouwen aan de Technische Universiteit Delft.
De voorbije vierentwintig jaar heeft Neutelings Riedijk Architecten zich gevestigd als een leidend bureau, gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van complexe projecten voor publieke, commerciële en culturele gebouwen. Gerennomeerde voorbeelden zijn het MAS Museum aan de Stroom in Antwerpen, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, en Cultuurhuis ‘Rozet’ in Arnhem. Momenteel werkt het bureau aan projecten zoals het Natuurhistorisch Museum ‘Naturalis’ in Leiden, de ZIL Art Torens in Moskou en een nieuw kantoorgebouw voor de Vlaamse Overheid in Brussel.
Michiel Riedijk geeft regelmatig lezingen aan universiteiten, culturele instituten en symposia over de hele wereld. Zijn theorieën en werken over architectuur zijn internationaal erkend door mede-architecten en wetenschappers. Het werk van Neutelings Riedijk Architecten is internationaal erkend, is wereldwijd gepubliceerd en tentoongesteld en ontving diverse internationale prijzen en nominaties.
Titel: Studiogesprek met Nicole van Vessum, Artistiek directeur van rondreizend theaterfestival de Parade
Thema: Studiogesprekken
Omschrijving: In de welbekende studiogesprekken gaat radio- en televisiemaker Petra Possel op zoek naar persoonlijke drijfveren, visie en motivatie van een aantal bijzondere gasten.

Nicole van Vessum(1964) is sinds 2007 artistiek directeur van rondreizend theaterfestival de Parade dat gedurende de zomermaanden de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam bezoekt. Naast de Parade organiseerde de stichting Mobile Arts ook de Boulevard of Broken Dreams in Barcelona, Berlijn en New York. Tussen 2000 en 2006 was zij ook werkzaam bij de Parade maar dan als programmeur. Voor haar werkzaamheden bij de Parade organiseerde zij de Uitmarkt te Amsterdam (1999-2006) en was zij freelance redacteur bij ID&Dtv. Tevens is zij lid van de commissie Theater bij de Amsterdamse Kunstraad en heeft zij diverse bestuursfuncties bij onder andere festival Julidans, theatermaakster/schrijfster Marjolein van Heemstra, de Belgische choreograaf Jan Martens en jeugdgezelschap MAAS.